Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Överklagan återkallas – nya t-banan kan byggstartas

Publicerad: 31 oktober 2019, 07:52

Den fastighetsägare med kopplingar till stjärnregissören Jonas Åkerlund som nyligen överklagade utbyggnaden av tunnelbanans blå linje i Stockholm drar nu tillbaka sitt överklagande. FUT, Förvaltningen för utbyggd tunnelbana välkomnar beskedet.


Det var sent på torsdagen som fastighetsägaren på Blasieholmen med kopplingar till stjärnregissören Jonas Åkerlund drog tillbaka sitt överklagande av den järnvägsplan som ligger till grund för hur tunnelbanans blå linje ska byggas ut från Kungsträdgården i Stockholm till Nacka och Söderort. Företrädare för bolaget bekräftar att man tänkt om och att den överklagan som skickats till regeringen inte längre är aktuell.

– I en av oss initierad dialog med Stockholms stad och Region Stockholm har vi som fastighetsägare de senaste dagarna fått svar som stillar vår oro för vår fastighet på Blasieholmen. Vi kommer nu att fortsätta denna dialog och genomföra åtgärder för att säkerställa att vår fastighet inte skadas, säger Tori Skoglund, styrelseledamot i Fastighets AB Hovslagaren i en kommentar.

Jonas Åkerlund en av ägarna

Fastighets AB Hovslagaren ingår i Jonas Åkerlunds bolagskoncern och äger en gammal fastighet bakom Lydmar hotel kallad Sillhovet 4. I den överklagan som lämnades in till regeringen förra veckan krävde fastighetsägaren att regeringen upphäver järnvägsplanen, i andra hand att den kompletteras med ytterligare skyddsåtgärder mot störningar. Överklagandet fick stor uppmärksamhet då det riskerat att kraftigt försena utbyggnaden av tunnelbanan och leda till fördyringar på upp till 100 miljoner kronor per månad.

Byggstart kan ske som planerat

Förvaltningen för utbyggd tunnelbana, FUT, skriver i ett uttalande med anledning av att överklagan har dragits tillbaka att de viktigaste tillstånden för att börja bygga tunnelbanan till Nacka, Södermalm och Söderort är på plats inom kort och att arbetet med arbetstunnlarna kan påbörjas i år eller i början av nästa år.

– Det känns väldigt bra. Nu kan vi komma igång med våra arbetstunnlar som planerat, säger Martin Hellgren, avdelningschef för tunnelbanan till Södermalm, Söderort och Nacka, i en kommentar.

Oro för störningar

Anledningen till överklagandet var framför allt oro för störningar, både under byggtiden och när tunnelbanan börjar gå under Blasieholmen.

– Vi blev inbjudna till dialog med representanter för fastighetsägaren och kunde förtydliga vad våra planer innebär och vilket ansvar vi har när vi bygger. Det är väldigt skönt att de nu känner sig trygga med vad vi ska göra, säger Martin Hellgren.

Järnvägsplanen visar vilken mark som tunnelbanan behöver använda, under byggtiden och permanent. Den fastställdes av Trafikverket i september i år, men det beslutet överklagades till regeringen av fastighetsägaren – som nu alltså ändrat sig.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.