Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Pålning pågår vid Lidingöbron

Publicerad: 7 november 2019, 05:30

Implenia monterar kassuner som används i grundarbetet när Lilla Lidingöbron byggs. Till höger Klaus Niederenk på Implenia.

Implenia bygger just nu Lilla Lidingöbron. Men alla känner kanske inte till att det schweiziska bolaget har kopplingar till företaget som byggde den gamla bron för hundra år sedan. Projektchefen Klaus Niederenk berättar mer.


Vad gör ni just nu?

– Vi utför pålning med stålpålar som är upp till 55 meter långa och förbereder gjutningsarbetena genom att sätta ihop och sänka ner kassuner som används vid arbete under vattenytan. Vi har också installerat en tillfällig anslutning på Lidingösidan till den befintliga gång- och cykelbron för att kunna påbörja anläggningsarbetena tidigare.

Den nya bron blir en av Sveriges längsta järnvägsbroar med sina 750 meter. Har projektet speciella utmaningar?

– De tekniska kraven är stora på grund av markförhållandena. Vi använder stora glidformar, och logistiken är utmanande eftersom vi arbetar ute på vattnet.

Ansvarar ni även för att den gamla bron tas ner?

– Ja, det finns också med i kontraktet. Det är en utmaning eftersom den är inklämd mellan den stora biltrafikbron och den nya Lilla Lidingöbron.

Implenia arbetar med många avancerade infrastrukturprojekt i Sverige. Vad innebär Lilla Lidingöbron för er?

– Betongbroar är ett av våra signum och Lilla Lidingöbron är ett landmärke i Stockholm. Intressant att notera är att den gamla bron byggdes för hundra år sedan av det tyska företaget Grün & Bilfinger. Och sedan 2014 äger Implenia Bilfingers anläggningsverksamhet.

När ska bron stå klar?

– Vi har ett par viktiga steg. Gång- och cykelvägen ska vara klar i augusti 2021. I augusti 2022 ska den nya spårvägen anslutas. Det sista steget avslutas i november 2023, då rivningen av den gamla bron ska vara färdig.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.