Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Peab överväger två nationella logistikcentra

Publicerad: 3 mars 2009, 08:44

Peab utreder just nu hur bolaget kan effektivisera sina transporter. Utvecklingsarbetet ska ge besparingar både på ekonomin och på miljön. Arbetet kan leda till byggandet av två nationella logistikcentra.


– I dagens konjunktur bedömer vi att resurseffektivitet blir allt viktigare, säger Göran Terning, logistikchef på Peab Sverige.

Bolaget har startat ett internt utvecklingsarbete och jobbar nu brett och förutsättningslöst för att effektivisera logistiken.

Bland tankarna finns till exempel nationella logistikcentra dit byggvaror tas in och lastas om för att sedan köras vidare till byggprojekten.

Bakgrunden är en kartläggning av hur bolagets transporter ser ut idag. Peab tittade bland annat på hur industrin jobbar och hur man kan standardisera processer.

Kartläggningen visade att det finns utrymme för förbättringar. Men hur mycket vill inte Göran Terning avslöja.

– Vi kan spara både tid och pengar. Och vi förväntar oss också miljöeffekter, fast de kommer senare i kedjan, säger han.

För att illustrera dagsläget visar han en power point-bild där ett stort antal leverantörer av byggmaterial kör material till ett stort antal byggprojekt. För att illustrera hur det bör se ut visar han en bild där leverantörernas varor går till ett logistikcentrum och sedan vidare ut till byggarbetsplatserna.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.