Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Persson varnar för planinfarkt

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV ULLA BENGTSON

Nu reagerar till och med statsminister Göran Persson mot den långa planprocessen med återkommande överklagningar och utdragna miljöprövningar. Vid ett besök i Umeå i veckan varnade han för "planinfarkt".

Enligt Västerbottens-Kuriren sade Persson att "någonstans måste vi förenkla processen utan att sänka miljökraven".

Aktuellt exempel är Botniabanans dragning genom Umeälvens delta. Här har det gått sex år utan definitivt besked om byggstart.

Bygglovsprövningar, överklagningar och miljöprövningar gör att processen fram till byggstart ofta tar mer tid än själva bygget, vilket tyder på att något är fel, enligt statsministern.

Sverige kan vara på väg in i en planinfarkt, varnade Göran Persson och fann risken stor att regler och lagar blir hinder för beslut om satsningar på infrastruktur som Sverige behöver.

En åtgärd skulle enligt statsministern vara att se över möjligheterna att överklaga beslut hur många gånger som helst.

Tilläggas kan att den parlamentariska PBL-kommittén utrett precis dessa frågor med förtur, men några förslag till ändringar har inte kommit från regeringen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.