Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Plan för Västlänken står fast

Publicerad: 10 oktober 2018, 08:44

Västlänken kommer bland annat att passera under Korsvägen i Göteborg.

Järnvägsplanen för Västlänken i Göteborg fastställs i Högsta förvaltningsdomstolen.

Ämnen i artikeln:

VästlänkenHögsta förvaltningsdomstoleninfrastruktur


I domen beskrivs bakgrunden till ärendet. Det var i november 2012 som Trafikverket överlämnade en järnvägsutredning med miljökonsekvensbeskrivning till regeringen för tillåtlighetsprövning rörande Västlänken i Göteborg.

Den planerade järnvägen omfattades inte av krav på tillåtlighetsprövning. Men regeringen bedömde att projektet kunde antas få så betydande omfattning att den planerade järnvägen borde tillåtlighetsprövas. I beslut i juni 2014 tillät regeringen att Västlänken byggs enligt alternativet Haga– Korsvägen via Älvstranden.

Trafikverket beslutade i april 2016 att fastställa järnvägsplanen, men beslutet överklagades till regeringen, som i sin tur avslog de överklaganden som togs upp till prövning.

De miljöorganisationer och ägare till fastigheter i Göteborg som hade överklagat Trafikverkets beslut att fastställa järnvägsplanen för Västlänken hos regeringen fick alltså avslag. Då ansökte flera av dem om rättsprövning av regeringens beslut hos Högsta förvaltningsdomstolen. Men Högsta förvaltningsdomstolen meddelar nu att regeringens beslut ska stå fast.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev