Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Planerna på östlig förbindelse i Stockholm skrider vidare

Publicerad: 25 januari 2017, 10:58

WSP har fått i uppdrag av Trafikverket att ta fram väg- och järnvägsplan, upprättande av miljökonsekvensbeskrivningar, tillåtlighetsprövning, systemhandlingar samt underlag för tillståndshantering för en östlig förbindelse i Stockholm. Konstultföretagets arbete kommer att pågå fram till slutet av 2021.


Trafikleden Östlig förbindelse ska koppla ihop Södra och Norra länken och sluta den så kallade ringen runt Stockholm. Förbindelsen består av en trafiktunnel för väg- och kollektivtrafik under Saltsjön mellan Värtan och Nacka.

Förbindelsen kommer att vara ett av Sveriges större vägtunnelprojekt, och även spårtunnel ingår i utredningen.

– Det här är ett mycket intressant uppdrag och förmodligen ett av de största väg- och spårprojekten i Sverige under kommande tioårsperiod. WSP har genomfört ett flertal uppdrag inom Östlig förbindelse och har en tydlig förståelse för projektets komplexitet. Vi är glada över att ha fått Trafikverkets förtroende och det är en mycket dedikerad konsultgrupp som ser fram emot att genomföra arbetet, säger Magnus Meyer, vd, WSP i ett pressmeddelande.

Den östliga förbindelsen ingår i Sverigeförhandlingarna vars uppdrag inkluderar att analysera och pröva möjliga finansieringslösningar för en östlig förbindelse i Stockholm. Senast 31 december 2017 ska Sverigeförhandlingen slutredovisa sitt uppdrag.

Östlig förbindelse

Den östliga förbindelsen är tänkt att knyta samman Södra länken och Norra länken.

Januari 2017: Två PM om projektet har lämnats till Sverigeförhandlingen. Den ena rör möjligheter till cykel i Östlig förbindelse och den andra självkörande bilar i Östlig förbindelse.

December 2016: Trafikverket har fått in många synpunkter om betydande miljöpåverkan i projektet. En sammanställning av dessa ska bli klar i januari 2017.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.