Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Premiärtåget genom Citytunneln

Publicerad: 7 oktober 2010, 07:55

Fem minuter från Malmö C till Hyllie station, den tiden tog det Skånetrafikens nya pågatåg X61 att köra igenom Citytunneln. Byggindustrin fick som en av de första inbjudna vara med på premiärturen den andra oktober och det var en speciell känsla att se tunneln från lokförarhytten.


På några sekunder nådde tåget maxhastigheten 160 kilometer i timmen och redan efter bara ett par minuter ankom vi till station Triangeln. Ett kort uppehåll och sedan vidare till Hyllie där dagsljuset förkunnar att här övergår Citytunneln till järnväg ovan jord. För Malmöborna betyder kanske två minuters kortare restid till Köpenhamn inte så mycket, däremot vinner resande från Lund 14 minuter och än mer tidsvinst blir det för passagerare från Kristianstad som sparar 27 minuter. I rusningstrafik kommer tågen att köra med 10 minuters mellanrum. Under de två månader som är kvar till tågen börjar köra enligt tidtabell den 12 december, rullar två pågatåg oavbrutet sträckan fram och tillbaka för att testa anläggningen. Och hittills har allt gått som på räls. Den fjärde december inviger Kungen Citytunneln men någon premiäråktur blir det inte, även om han åker den första officiella resan!

Christina Adlers

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.