söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Raka spåret till underjorden: Allt du behöver veta om nya tunnelbanan

Publicerad: 27 juli 2023, 05:00

Tunnelbanebygget vid station Sofia i Stockholm.

Foto: Mattias de Frumerie

Ett av vår tids största infrastrukturprojekt pågår just nu runtom i huvudstaden. Vi går igenom anbuden, tunnelborrmaskinerna, vilka som ska bygga och var ännu mer tunnelbana är på gång. Dessutom: bildspecial från underjorden.

Ämnen i artikeln:

infrastrukturStockholms län

R


7 av 9 valde att inte lämna anbud i T-baneupphandling: "Vi skulle gå back på varje anställd"

Många tunga entreprenörer var intresserade av 300-miljonerskontraktet. Men de flesta lämnade aldrig anbud. Vissa menar att det inte går att få ekonomi i kontraktet, medan andra är tveksamma till genomförandetiden. Niklas Bergman, förvaltningschef för Nya tunnelbanan, är dock inte förvånad över att inte alla valde att lägga anbud: "Det är en speciell situation", säger han.
✓ Frågorna som ställdes under upphandlingen ✓ Så rankades bolagen som lämnade anbud

Läs hela artikeln här.

Bildspecial från underjorden: Människorna bakom nya tunnelbanan

Det dröjer ännu fem år innan det går att ta tunnelbanan från Kungsträdgården i Stockholm till Barkarby. Men redan nu börjar Barkarby station ta form. Byggindustrin fick en titt på det första stationsrummet som är utsprängt för Stockholms nya tunnelbana.

Läs hela artikeln här.

Här kan det byggas ännu mer tunnelbana: "Vill tidigt titta på alternativ"

Utbyggnaden av Stockholms tunnelbanenät pågår för fullt. Men det kan bli ännu mer. Nästa vecka beslutar Trafiknämnden i regionen om en utredning som ska undersöka ett antal utpekade sträckor. Samtidigt har regionen ett tufft läge med minskade intäkter och dyrare byggkostnader.
✓ Investeringsregionrådet om kostnadsläget: "Risken finns att även offentliga objekt dras med i tvärniten" ✓ Fördelarna med att utreda redan nu

Läs hela artikeln här.

Dags för nya sätt att driva tunnel? Det här talar för en ny vår för TBM i Sverige

I Alfred Nobels hemland är borra-spräng den dominerande metoden för tunneldrivning. Men kommer tunnelborrmaskinerna att bli ett allt vanligare alternativ även i Sverige? Två tunga TBM-experter om: ✓ Kostnaderna ✓ För- och nackdelar ✓ Geologin ✓ Framtidsprojekten

Läs hela artikeln här.

Tunnelbaneberget kan ge Stockholms sjöbottnar liv

Stockholms tunnelbaneberg kan inte bara bli till levande kajer och nya livsmiljöer för Stockholmarna. Sprängstenen kan även skapa liv på stadens många livlösa sjöbottnar. Utifrån dessa båda scenarion arbetar aktörerna i forskningsprojektet MASSA - där ingenjörer, ekologer, forskare och arkitekter med flera tillsammans vill hitta lösningar till några av Stockholms största utmaningar just nu.

Läs hela artikeln här.

Stor internationell konkurrens om miljardkontraktet: De ska bygga tunnelbana till Slakthusområdet

Totalt var det åtta entreprenörer som lämnade anbud i upphandlingen för Sockenplan etapp 2 och Slakthusområdet – den sista stora anläggningsentreprenaden på flera år inom utbyggnaden av Stockholms tunnelbana. ✓ En halv miljard mellan högsta och lägsta anbud ✓ Det här ingår i entreprenaden ✓ Anbuden som förkastades.

Därför gick tunnelbaneuppdraget till Sweco: ”Kombinationen är svårslagen”

Sweco tog hem ytterligare ett kontrakt på Stockholms nya tunnelbana. Byggindustrin pratar med Ulla Bergström, divisionschef Sweco Architects, om vilken betydelse uppdraget har och vad det innebär.

Läs hela artikeln här.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev