Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Ramböll projekterar tvärbana

Publicerad: 29 oktober 2008, 09:29

Ramböll projekterar utbyggnaden av tvärbanan i Stockholm från Alvik till Solna station. Totalt rör det sig om en sträcka på cirka sju kilometer.


SL, Stockholms Lokaltrafik, planerar en utbyggnad av Tvärbanan, som idag trafikerar sträckan Hammarby Sjöstad - Alvik.

Nu har teknikkonsulten Ramböll fått uppdraget att projektera en fortsättning av tvåärbanan norrut fram till Solna Station, en sträcka på totalt ca sju kilometer.

Sträckningen innehåller bland annat en cirka 650 meter lång dubbelspårtunnel i berg under Traneberg och en cirka 550 meter lång samverkansbro över Ulvsundasjön, samt en tunnel under Norrbyvägen.

– Detta är ett utomordentligt viktigt uppdrag som berör de flesta av våra teknikområden. Speciellt intressant är det stora inslaget av undermarksbyggande, där vårt kunnande och erfarenhet inom bergteknik har varit av stor betydelse för SL:s val av konsult, säger Håkan Sandstedt, Affärsområdeschef för Samhällsbyggnad på Ramböll Region Öst.

I Rambölls uppdrag ingår att svara för all anläggningsprojektering för den 2,7 km långa delsträckan mellan Alvik och grenpunkt Kista i Ulvsunda samt för att ta fram förfrågningsunderlag för så kallade samverkansentreprenader, framgår av ett pressmedelande.

Projektering av bygghandlingar och förfrågningsunderlag för alla spår och tio nya stationer ingår också i uppdraget, liksom en systemhandling för en helt ny depå vid Ulvsunda med en tänkt tvåplanslösning, som blir unik i sitt slag i Skandinavien.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.