Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Regler ska ändras för riksintressen

Publicerad: 8 december 2016, 06:55

Bild 1/2  Eva Hägglund, expert på avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Foto: SKL

Sedan några veckor är Riksintresseutredningen ute på remiss och frågan om hur systemet ska se ut i framtiden är öppen. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tycker att myndigheter inte bör få peka ut några nya riksintressen förrän hela systemet gjorts om, eftersom det hindrar bostadsbyggande.


– Systemet med riksintressen får inte bli mer omfattande. Halva landet kan inte anses vara av unikt nationellt värde, säger Eva Hägglund, expert på avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på Sveriges Kommuner och Landsting.

SKL reagerade därför när Naturvårdsverket nyligen föreslog en utökning av antalet områden av riksintresse för friluftslivet, från 215 till 312 stycken.

– 55 procent av landets yta är utpekat som riksintresse och det pekas ut allt fler utan att man tar bort gamla. Det handlar inte bara om bevarandeintressen som naturområden utan gäller även exploateringsintressen som korridorer med järnvägsreservat.  Systemet har gått åt helt fel håll, säger Eva Hägglund.

Riksintressesystemet är inte tänkt för att skapa förbudsområden menar hon, men det får den tillämpningen att många ser på områden ur den synvinkeln. SKL:s egna utredningar visar att 15 000 lägenheter hindrats på grund av riksintresse.

– Många vill inte bygga om det finns riksintresse i ett område även om det egentligen skulle gå om man bara tog hänsyn till vad som gäller i området. Bostadsbolagen vet att det kommer stoppa upp byggprocessen och avstår, säger Eva Hägglund, som betonar att SKL är positiva till systemet i grunden och tycker att områden med unika värden bör pekas ut.

Det dröjde ett år innan utredningen om riksintressen ”Planering och beslut för hållbar utveckling” kom ut på remiss, något som SKL var väldigt kritiska till, men nu är remissprocessen påbörjad. Utredningen innehåller vissa tankar om att minska antalet områden med riksintresse och det är positivt tycker SKL. Men däremot är man kritisk till att utredningen föreslår fler nivåer i systemet i stället för de som nu finns. Att införa ett ”väsentligt allmänt intresse” som föreslagits kommer bara komplicera saken, tror SKL.

– Vi har redan förkastat den här idén tidigare, säger Eva Hägglund.

Sveriges Byggindustrier är också remissinstans för utredningen. De ser just nu över sina synpunkter och kommer liksom andra instanser inkomma med sitt svar senast den 26 januari.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.