Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Semestertips för dig som saknar jobbet

Publicerad: 21 juli 2016, 05:52

Se till att någon annan sitter bakom ratten när ni kör genom yxhugget så att du själv kan passa på att njuta av ingenjörskonsten.

Foto: Mattias de Frumerie

Längtar du tillbaka till tidplaner, konstruktionslösningar och sprängskisser när du är på semester? Vi har valt ut några riktigt spännande projekt som det går bra att lura med familjen eller kompisarna till. För bilsemestern är E6 Världsarvet Tanum perfekt.


Den sista eteppen av utbyggnaden av E6 genom Bohuslän blev klar förra sommaren. Den går rakt genom Världsarvet i Tanum. Därför är det ett utmärkt projekt att besöka tillsammans med någon som hellre vandrar i kulturlandskap eller tittar på hällristningar än fördjupar sig i anläggningsprojekt.

Som byggare är du säkert mest intresserad av tunneldrivningen genom Yxhugget, en försänkning i Gerumsberget som är fylld med leromvandlat berg och blockig morän. Se till att någon annan sitter bakom ratten när ni kör sträckan så att du själv kan passa på att njuta av ingenjörskonsten.

Valet av metod för tunneldrivningen var inte självklart men föll till sist på så kallad rörspiling. Den 250 meter långa dubbeltunneln drevs nästan ända fram till Yxhugget. Sedan borrade man in en krans av grova stålrör som tillsammans med sprutbetong utgjorde ett tillfälligt valv. Slutligen gjöts de 2,5 meter tjocka betongtaken och väggarna till tunneln med stöd av stålrören.

Missa inte heller rastplatsen Skräddö som anlades samtidigt med den nya vägsträckan. Här kan du njuta av vägen samtidigt som ditt sällskap tittar på utställningen i servicehuset eller blickar ut över kulturlandskapet från utsiktsplatsen.

Semestra vid E6 Världsarvet

Besöksadress: E6 mellan Pålen och Tanumshede. Men utgå gärna från Vitlycke museum.

Information om program med mera hittar du på: www.vitlyckemuseum.se.

Inför besöket: Läs en längre artikel och se webb-tv om E6 Världsarvet.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.