Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Skandinaviskt koncept för nytt stationsområde

Publicerad: 5 juni 2014, 09:24

Tre skandinaviska arkitektkontor – danska Erik Möller Arkitekter, norska Reiulf Ramstad Arkitekter och svenska Kanozi Arkitekter – har tagit fram en gemensam vision om hur centralstationsområdet i Göteborg ska omvandlas.

Nu höjs byggtemperaturen på allvar i Göteborg. Göta älvbron rivs, Göteleden grävs ner och Västlänken anlägger ny pendeltågstation och tågtunnlar. I veckan har Jernhusens skandinaviska arkitektteam presenterat sitt gemensamma konceptförslag för centralstationsområdet i hjärtat av Göteborg


Centralstationsområdet, med projektnamnet Region City, blir en helt ny stadsdel med kontor, butiker, bostäder, mötesplatser och gröna ytor. Statliga Jernhusen står som byggherre och har i dialog med Göteborgs stad låtit en skandinavisk arkitektgrupp – danska Erik Möller Arkitekter, norska Reiulf Ramstad Arkitekter och svenska Kanozi Arkitekter – arbetat fram ett koncept för stadsdelen.

Projektplaneringen startade på allvar hösten 2011 och Jernhusen bjöd i ett tidigt skede in ett antal skandinaviska arkitektkontor för analysarbete. Tre kontor plockades ut för uppdraget att ta fram ett gemensamt koncept för området. Reiulf Ramstad hade ”hittat rätt citykänsla”, Kanozi var ”bäst på att gestalta i ögonhöjd” och Erik Möller hade lyckats ”förena en mänsklig skala med ett intensivt cityliv”.

– Det ska vara en öppen mötesplats som är levande dygnet runt, mycket social mångfald utan barriärer. Det gamla möter det nya. Vi tror på en hög densitet som också bidrar till att leva upp till hållbarhets- och miljöaspekterna, säger Johan Casselbrant på Kanozi Arkitekter.

– Konceptet för Region City bygger på övertygelsen att tillväxt kommer ur möten. I Region City möts staden och regionen, här möts staden och stationen, här möts Älvstadens nya och gamla stadsdelar och här formas platser och byggnader för möten mellan människor, säger Urban Hammarlund, regionchef Stadsprojekt på Jernhusen.

Den exakta dimensioneringen är långt ifrån spikad, men det har talats om 1 500 bostäder och 450 000 kvadratmeter kommersiell yta.

– Vi har potential för att skapa en ny tät, kosmopolitisk stadsdel. Det här, inte minst med tanke på resandeperspektivet, är ett av Nordeuropas hetaste områden, säger Göteborgs stadsbyggnadsdirektör Agneta Hammer.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.