söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Skanska tecknar miljardavtal

Publicerad: 2 april 2020, 06:50

Skanska har tecknat avtal med Trafikverket om att bygga dubbelspår på Västkustbanan. Kontraktet är värt cirka 1,7 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln:

infrastruktur

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Projektet är ett av 14 infrastrukturprojekt som regeringen nyligen gav Trafikverket grönt ljus för att byggstarta under perioden 2020-2022. Eftersom ingen överprövning har begärts av tilldelningen har Trafikverket och Skanska kunnat skriva

- Vi har nått en viktig milstolpe för projektet. Jag ser nu fram emot att komma igång med projektet och att gemensamt med Skanska leverera en produkt som vi kan vara stolta över, säger Henrik Andersson, projektledare på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Byggstart för 14 nya infraprojekt

Skanska ska bygga 24 kilometer dubbelspår mellan Ängelholm station och strax söder om Maria station, i höjd med Romares väg i norra Helsingborg. Det inkluderar 19 nya järnvägsbroar och två vägbroar.

Därtill kommer sju plankorsningar att ersättas av nya planskilda korsningar för ökad säkerhet och stationerna i Ängelholm, Ödåkra, Kattarp och Maria kommer att byggas om. Nya växlar, kontaktledningar och signalsystem kommer också installeras längs sträckan.

– Detta är ett projekt som vi haft i fokus länge och vi är därför glada över att vi tillsammans med Trafikverket får möjlighet att bygga ut ytterligare en viktig del av Västkustbanan, säger Kenneth Wahlqvist, avdelningschef på Skanska.

Skanska är totalentreprenör och ansvarar för projektering, utförande av arbeten samt uppfyllande av funktionskrav.

Förberedande arbeten inleds under sensommaren/hösten 2020 och det nya dubbelspåret väntas tas i bruk för trafik under senare delen av 2023. Projektet i sin helhet ska vara slutfört i maj 2024.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev