Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Skanska vill inte ha med Trumps mur att göra

Publicerad: 6 februari 2017, 15:27

Skanskas vice vd, Christel Åkerman, berättar att Skanska ser för stora risker på flera plan med att vara involverade i bygget av en mur mellan USA och Mexiko.

Foto: Skanska

Skanskas vd Johan Karlström meddelande nyligen att företaget inte vill vara med och bygga en eventuell mur mot Mexiko. Nu utvecklar företagets vice vd, Christel Åkerman, hur företaget resonerar.


President Donald Trump gick bland annat till val på att bygga en mur mot Mexiko. Det är ännu inte klart hur eller när den ska byggas. Mexiko har klargjort att landet inte tänker betala för den, något som Trump lovade sina väljare.

I en intervju med Dagens Industri nyligen meddelade Skanskas vd Johan Karlström att Skanska inte vill vara med och bygga någon mur. USA är en stor marknad för Skanska.

– Vi tror på jämlikhet, vi tror på öppenhet och vi bedömer att det inte blir rätt för oss att vara involverade i muren, sa Johan Karlström till Dagens Industri.

Byggindustrin frågade Christel Åkerman, vice vd på Skanska, hur företaget hade resonerat för att komma fram till den ståndpunkten, redan innan det finns något färdigt beslut om att bygga muren.

Företagets uppdrag är ju att ge vinst till aktieägarna och att säga nej till ett sånt här möjligt jätteuppdrag kan ju straffa företaget ekonomiskt. Har ni aktieägarna med er?

– Skanska växer i USA och den nya administrationen har signalerat en massiv satsning på utbyggd infrastruktur. Vi ser att det finns större möjligheter för oss inom de sektorer och geografier där vi redan är starka idag. Aktieägarna förväntar sig att vi gör den prioriteringen. Sedan är det viktigt att komma ihåg att det här projektet inte är beslutat än, säger Christel Åkerman.

Har Skanska tidigare sagt nej till eller tackat nej till uppdrag på etiska grunder? Har ni några exempel?

– Vi tittar på mängder av olika projekt varje år och bedömer dem alla för sig utifrån en rad olika parametrar: är det rätt geografi för oss, har vi rätt kompetens, vilka risker och möjlighet som finns kopplade till projektet, även etiska. Här har vi gjort bedömningen att projektet inte är för oss och att det kan utgöra en risk som kan kräva mycket resurser.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.