Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Skanska vinner miljardkontrakt i konkurrens med sydeuropeiska jättar: ”Viktigt projekt”

Publicerad: 3 maj 2022, 13:22

Ramstadsletta-bron och delar av Høviktunneln ingår i entreprenaden som är värd 3,1 miljarder kronor.

Illustration: ViaNova

Skanska har tecknat avtal med Statens vegvesen om att bygga en ny motorväg utanför Oslo. Kontraktet är värt cirka 3,1 miljarder svenska kronor.


Ämnen i artikeln:

SkanskaNorge

Projektet omfattar byggandet av en 2,0 kilometer lång, sexfilig motorväg mellan Ramstadsletta och Strand, inkluderat 1,3 kilometer av den nya Høviktunneln utanför Oslo samt förändringar i det lokala, omgivande vägsystemet, inklusive byggandet av en ny bro och stödmurar.

Upphandlingen utlystes i december 2020. Därefter blev tre entreprenörer kvalificerade för att lämna anbud: Skanska Norge, Impresa Pizzarotti & C.S.p.A (Italien) och  Obrascòn Huarte Lain s.a (Spanien).

Läs även: Alla entreprenörer som ville ta Skanskas miljardprojekt i Göteborg

Den 21 april meddelade Statens vegvesen att Skanska hade det mest ekonomiskt och kvalitativt fördelaktiga anbudet och den 3 maj skrevs avtalet på.

– Efter en förhandlingsperiod med tre goda anbudslämnare är vi glada för att ha nått den här milstolpen. Vi ser fram emot att starta byggnationen av stäckan inom kort, säger Statens vegvesens projektchef Tom Hedalen i ett pressmeddelande.

Kontraktet är en del av det stora projektet E18 Vestkorridoren, som består av en ny motorväg mellan Lysaker i Bærum och Drengsrud i Asker kommun. Nya E18 kommer ersätta en av Norges mest trafikerade vägsträckor, som idag kännetecknas av trafikproblem, dålig framkomlighet för kollektivtrafiken och omfattande buller och luftföroreningar.

Bygget startar juni 2022 och beräknas vara klart under 2028.

– Det här är ett viktigt projekt för både huvudstaden och regionen runtom. Det är ett stort ansvar att starta upp ett så stort och viktigt projekt och vi ser fram mot att fortsätta utbyggnaden tillsammans med Statens vegvesen, säger Ståle Rød, vd för Skanska Norge.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

SkanskaNorge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.