tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Skilda bakgrunder gör lagen i tävlingen mer kompletta

Publicerad: 23 november 2017, 05:00

Bild från det första tävlingsinternatet i Malmö. Foto: Naturvårdsverket

Charlotte Bergman och Kristina Gabrielii har utsetts till lagledare i tävlingen Transformativ infrastruktur. Båda ser fördelarna med nya samverkansformer och möten mellan olika kompetenser.

Ämnen i artikeln:

infrastruktur

Charlotte Bergman, vd för konstruktionsföretaget ELU Konsult, är lagledare för det blå laget i tävlingen. Hon berättar att konceptet från början inte var helt självklart.

– Men efter en del studier föll bitarna på plats. Jag arbetar på ett företag som bland annat projekterar infrastruktur och har stor möjlighet att påverka konstruktioners hållbarhet. Därför känns det viktigt att vara med, säger hon.

Efter ett första tävlingsinternat har lagen tagit ett litet kliv framåt. Uppgiften är komplex och hittills har det mesta handlat om att få inspiration och kläcka idéer.

– Vi hann diskutera materialval och hur bron kunde användas även till andra användningsområden, men också affärsmodeller.

LÄS MER: Kamp mot nollan över sundet

Att främja innovation genom tävling ser Charlotte Bergman som positivt.

– Det här är en utmaning för alla och hade det varit enkelt hade vi redan löst klimatproblemet. Alla vill åstadkomma förändring och att samverka över kompetens- och företagsgränser är viktigt för att driva utvecklingen framåt. Då är det roligt att kunna pröva på detta enligt en redan befintlig modell, säger hon.

Helt i linje med jobbet

Gula lagets lagledare Kristina Gabrielii har en bakgrund som hållbarhetschef på Peab och har nyligen startat upp egen konsultverksamhet. För henne är tävlingen i linje med de andra uppdrag hon nu arbetar med.

– Kombinationen hållbarhet och forskning och utveckling ur ett företagsperspektiv är något som jag har arbetat med i många år. Tävlingen passade väldigt väl in i mina andra uppdrag, säger Kristina Gabrielii.

Hon tycker att Naturvårdsverket har ett bra driv i frågan och att tävlingsformen är ett spännande sätt att få fram nya idéer.

– De har ju mer eller mindre fått uppdraget att få fram genombrott i klimatfrågan. Det kräver andra former än traditionella projekt.

Det första internatet i Malmö beskriver Kristina Gabrielii som positivt även om mycket tid har ägnats åt att få koll på rollerna.

– Allt är inte solklart, samtidigt är det väldigt energi-givande. Den här typen av projekt gör det tydligt vad man kan uppnå när man samarbetar under andra former. Vi har väldigt olika bakgrunder och kompletterar varandra väldigt bra, säger Kristina Gabrielii.

Relaterade artiklar

Kamp mot nollan över sundet

Dags att göra 
verklighet 
av brovision

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev