Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Slipad asfalt minskar buller

Publicerad: 26 augusti 2013, 12:35

Att slipa en väg belagd med asfalt minskar bullernivån och ger lägre rullmotstånd. Det visar en första forskningsstudie som utförts på en vägsträcka på E4. En större studie av asfaltslipning har just sjösatts och ska pågå i två år.


Studien har genomförts på 100 meter av motorvägen E4 nära Huskvarna, som är en av Sveriges mest trafikerade vägar. Den visar att bullret, efter slipning, minskade med 2,2 dB(A), och rullmotståndet minskade 4-7 procent, vilket ger en lägre bränsleförbrukning på 2 procent.

– Siffrorna överraskade oss. De är bättre än förväntat, säger Per Sandström på HTC, som tillverkar slipmaskiner för betongytor och deltar i forskningsprojektet.

En forskargrupp har nu tillsatts bestående av VTI, Svevia, Trafikverket, Projektengagemang, Linköpings universitet och HTC, som under en tvåårsperiod ska göra både fältstudier och studier i VTI:s laboratorium. Mistra Innovation har gett ett forskningsanslag på 4 miljoner kronor och syftet är att se vilka miljömässiga och ekonomiska effekter sliptekniken av asfaltyror har.

– Samma typ av maskiner som används för betongslipning ska nu testas på asfalt. Blir resultaten bra öppnar sig en stor och ny marknad för oss, säger Per Sandström.

Även nya asfaltvägar kan slipas.

– Slipningen ger ljusare vägbeläggning och man får bort överflödigt bitumen som annars skulle frigöras, vilket har en negativ effekt på miljön, säger Per Sandström.

Per Murén, teknikspecialist på NCC Roads, ser tekniken med slipade asfaltvägar som ett tänkbart sätt att förlänga en vägs livslängd om den visar tecken på spårbildning.

– För en väghållare kan slipning vara ett alternativ för att senarelägga dyrare underhållsåtgärder, säger han. Lägre buller och bättre friktion är också faktorer som är nog så viktiga, säger han.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.