Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Snårig väg för Svevia in i BI

Publicerad: 22 oktober 2012, 09:04

Svevia försöker ta sig ur en rävsax där bolaget kläms mellan Arbetsgivarverket och Byggnads. Sedan den 1 oktober är ett dotterbolag till Svevia med i Sveriges byggindustrier, BI. Siktet är inställt på att hela Svevia ska bli medlem i BI under 2013.


– Vi har klarat ut viktiga frågetecken, säger Svevias förhandlingschef, Per-Inge Hultman.

I januari var låsningen mellan Svevia, Arbetsgivarverket och Byggnads total. Byggnads hävdade att Svevia dumpade lönerna eftersom Svevia har fast månadslön, medan Byggnads försvarar sitt avtal med prestationslöner.

Medarbetare inom Svevia som var medlemmar i Byggnads gick ut i strejk. Enligt facket rörde det sig om ett 100-tal strejkande medlemmar.

Svevia ville lösa problemet genom att teckna ett hängavtal med Byggnads. Men Svevias arbetsgivarorganisation, Arbetsgivarverket, sa nej. Detta eftersom ingen medlem i Arbetsgivarverket får teckna avtal med ett fack som Arbetsgivarverket inte har avtal med.

Men i februari tecknade Svevia ändå ett hängavtal med Byggnads för att få slut på konflikten. Därmed bröt Svevia mot Arbetsgivarverkets stadgar och det innebar att Svevia var på väg att straffa ut sig ur sin arbetsgivarorganisation.

Arbetsgivarverket meddelade att Svevia bröt mot stadgarna och angav en frist fram till 31 mars 2013 för Svevia att begära utträde ur Arbetsgivarverket.

Nu har Svevia i stället skapat dotterbolaget Svevia betong AB där de omkring 200 betongarbetarna är anställda. Det bolaget är medlem i BI från och med den 1 oktober. Hängavtalet med Byggnads har sagts upp.

– Därmed hoppas vi att Arbetsgivarverket tar bort tidsfristen för utträde, säger Per-Inge Hultman.

Det löser den akuta situation och den fullständiga låsning som ledde till strejk i början av året. Men på lång sikt vill Svevia komma med i BI.

– Det är helt enkelt den arbetsgivarorganisation där vi kan få mest nytta. BI är en organisation för byggentreprenörer och där hör vi hemma, säger Per-Inge Hultman.

I två och ett halvt år har Svevia diskuterat ett medlemskap med BI, hittills utan resultat. Orsak: BI har inte lyckats göra upp med de fackliga organisationerna om ett så kallat medarbetaravtal med likartade villkor för yrkesarbetare och tjänstemän.

Men Svevia närmar sig BI. På våren 2009 slöt BI och Svevia ett serviceavtal som innebär ett samarbete när det gäller branschfrågor. Däremot omfattar samarbetet inte kollektivavtalsfrågor, något som förutsätter att Svevia blir fullvärdig medlem.

Nu siktar Svevia på att komma med i BI under nästa år. Svevia har sedan många år gemensamma villkor för yrkesarbetare och tjänstemän och nu vill Svevia teckna ett företagsavtal med gemensamma regler och allmänna villkor för alla inom företaget.

– I och med att vi skapade vårt nya dotterbolag är alla frågetecken mellan oss och Byggnads avklarade, säger Per-Inge Hultman.

Nu återstår för Svevia att förhandla med Seko, Ledarna, Unionen och Saco.

– Vi siktar på ett avtal inom företaget med de olika facken. Vi har fått positiva signaler, säger Per-Inge Hultman.

BI:s förhandlingschef och vice vd, Mats Åkerlind, säger att Svevia kan bli medlem i BI efter att ha träffat avtal lokalt med de fackliga klubbarna.

– Inom avtalens ramar gör man anpassningar för att åstadkomma likalydande villkor i så stor omfattning som möjligt. Väg- och banavtalet, liksom tjänstemannaavtalen, är ett flexibelt minimiavtal med stora möjligheter till lokala anpassningar. Det normerade Byggavtalet, däremot, medger till stora delar inte lokala överenskommelser.

BI har länge strävat efter ett avtal med likalydande villkor för yrkesarbetare och tjänstemän.

– Vi har haft svårt att ta oss fram till ett sådant avtal. För Svevia är ett sådant avtal grundläggande och något som man inte vill ändra på. Då blir detta en framkomlig väg, säger Mats Åkerlind.

Yrkesarbetarna i Svevias nya dotterbolag, Svevia betong AB, går numera under Byggavtalet och kan jämföra detta med sitt tidigare avtal där de hade likalydande villkor med tjänstemännen inom Svevia.

– Jag kan tänka mig att några av dem frågar sig om de verkligen har fått det bättre, säger Mats Åkerlind.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.