Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Solna växer och förtätas

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Solna har rejäla framtidsplaner. 15 000 nya lägenheter och 850 000 kvadratmeter lokaler planeras till 2025. Därtill blir det stora satsningar på infrastrukturen och inte minst byggandet av Karolinska Universitetssjukhuset.


Kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen var inte blyg när han entusiastiskt presenterade Solnas omfattande byggplaner, vilket skedde vid Stockholms Byggnadsförenings februarimöte.

-Byggkranar ska synas, tillväxten blomstra och vi ska bygga så det knakar. Vi välkomnar alla byggare till Solna. Den som betalar mest vinner. Vi har massor med mark och vi kan förtäta. Men det som byggs ska vara snyggt, tryggt och ha stil, sa han och tillade att höghus vore spännande gärna upp till 40 våningar.

Några av de projekt som är på gång är Frösunda, Filmstaden, Järvastaden, Ulriksdal, Solna Station, Solna City och Karolinska Universitetshuset. Solna Station heter egentligen Råsta Blick och är ett sunkigt industriområde men med bra läge vid Råstasjön. Här har Peab, Solna stad, Fabege, Jernhusen och Svenska Fotbollsförbundet bildat ett bolag för att utveckla området.

Järvastaden har en detaljplan för upp mot 1800 lägenheter och området marknadsförs hårt med gott resultat. Solna sålde Ulriksdals golfbana till Peab för ett par år sedan och så fort bullerfrågan är löst ska här 1500 lägenheter byggas i flerfamiljshus med lite större lägenheter, något som saknas i Solna. Här blir även stadsradhus och intresset för dessa är stort eftersom det finns så få villor och radhus i Solna.

Om projekten blir verklighet krävs omfattande satsningar på infrastrukturen till exempel tvärbana, tunnelbanegrenar och nya pendeltågsträckningar.

Solnas riktigt stora enskilda projekt blir Karolinska Universitetssjukhuset. Länge diskuterades om Karolinska sjukhuset skulle renoveras. Men att lappa och laga skulle kosta upp mot 7 miljarder kronor. Att satsa på ett nytt sjukhus nära Karolinska kändes i det läge som ett bättre alternativ.

-Karolinska Universitetssjukhuset ska ha forskning och utbildning av hög kvalitet, ge hög specialiserad sjukvård och vara ett specialistsjukhus för hela länet, sa projektchef Juan Copovi-Mena, Locum.

2015 ska sjukhuset på 300 000 kvadratmeter, enligt planerna, vara klart. Ett konsortium bestående av White Arkitekter, Ångpanneföreningen och Ramböll vann arkitekttävlingen med sitt förslag Forum Karolinska inte minst för förslagets stadsmässiga kvaliteter.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.