Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Spår av sprängämnen i kärnkraftsbygge

Publicerad: 16 maj 2008, 12:07

Spår av sprängämnen har hittats i en tunnel vid det pågående kärnkraftverksbygget i Olkiluoto i Finland. Det var Industrins Krafts projektchef Martin Landtman som i morse berättade om det överraskande fyndet. Sprängämnesresterna hade blivit kvar i tre borrhål som hade fyllts med betong.


–Några hela laddningar fanns inte och det rörde sig om mycket små mängder. Av någon anledning har bombhundarna inte hittat dem vid de inspektioner som gjordes efter schaktningsarbetena, säger Landtman till Hufvudstadsbladet.

Byggnadsarbetena fortsätter och Arbetarskyddsmyndigheterna har gett instruktioner till alla som jobbar på byggarbetsplatsen.

Drygt 3000 personer arbetar  på att bygga Finlands femte kärnkraftverk och det går snabbt undan. I reaktorbyggnaden är det byggarbeten som gäller, men i turbinanläggningen har man redan börjat installera utrustning. De viktigaste delarna av turbinen väntar i hamnen i Raumo.

I Olkiluoto arbetar för närvarande 1900 direkta underleverantörer från 28 länder.

Arbetsstyrkan är nu uppe i cirka 3100 personer, varav polackerna är den största gruppen (40 procent). På följande plats kommer finländarna (26 procent). Men i Olkiluoto finns också många tyskar (13 procent), fransmän (5), slovaker (4) och estländare (3).

Som mest arbetar 3500 personer i Olkiluoto från och med hösten.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.