Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Stjärnregissörens bolag överklagar ny t-bana

Publicerad: 23 oktober 2019, 12:06

Den järnvägsplan som ligger till grund för hur tunnelbanans blå linje ska byggas ut från Kungsträdgården i Stockholm till Nacka och Söderort har överklagats av en fastighetsägare på Blasieholmen med kopplingar till stjärnregissören Jonas Åkerlund.


Trafikverkets beslut att fastställa järnvägsplanen för Blå linje till Nacka, Södermalm och Söderort har överklagats till regeringen av en fastighetsägare på Blasieholmen i centrala Stockholm.

Överklagan gör att bygget riskerar att försenas då järnvägsplanen reglerar vilken mark som tunnelbanebygget får använda, både under byggtiden och permanent.

Det är fastighetsbolaget Fastighets AB Hovslagaren som ligger bakom överklagan. Bolaget äger en liten fastighet, Sillhovet 4 som ligger bakom Lydmar hotell och berörs av tunnelbanebygget eftersom bergmassor ska börja tas ut på Blasieholmen under byggtiden.

Fastighets AB Hovslagaren ingår i Jonas Åkerlunds bolagskoncern, något som Fastighetsvärlden var först med att rapportera, och har lämnat in överklagan vid ombud. I överklagan står att fastighetsägaren vill att regeringen i första hand upphäver järnvägsplanen, i andra hand att den kompletteras med ytterligare skyddsåtgärder mot störningar.

Det varierar hur lång tid det tar att få ett avgörande från regeringen. Mellan sex och 18 månader är inom det normala.

– Det är naturligtvis tråkigt, men vi kommer att använda tiden fram till regeringens avgörande åt att förbereda oss ännu mer inför byggstart. Vi kommer att vara startklara när avgörandet kommer, säger avdelningschef Martin Hellgren i en kommentar från FUT, Förvaltningen för utbyggd tunnelbana.

Fastighets AB Hovslagaren har ansökt om att utveckla grunderna till överklagandet av Trafikverkets beslut senast den 22 november.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.