Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Stor oro i branschen: ”Våra samhällstillgångar närmar sig bäst före-datum”

Publicerad: 8 december 2020, 13:53

Rapporten bygger på intervjuer med representanter för 10 av de största branschorganisationerna i Sverige. Håkan Danielsson, vd på WSP i Sverige ser stora problem. Foto: Nicklas Thegerström / Mostphotos

En ny rapport från analys- och teknikkonsultföretaget WSP visar att det finns en stor oro i samhällsbyggnadsbranschen över att den svenska renoveringsskulden växer lavinartat. ”De här frågorna hotar Sveriges tillväxt”, säger Håkan Danielsson, vd på WSP Sverige.

Ämnen i artikeln:

infrastrukturprojektWSPinfrastrukturbyggkontrakt

NML

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Många av de system för samhällsviktiga funktioner som elförsörjning och vatten och avlopp som vi är beroende av byggdes på 1950- och 60-talen. De börjar nå bäst-före-datum. Annan infrastruktur som järnvägsräls och vägnät, liksom infrastruktur för IT-kommunikation är också eftersatta. Samhället har skjutit investeringsbehoven framför sig under lång tid och förr eller senare brister det. Kostnaderna ökar.

Läs även: WSP förvärvar miljökonsult – blir drygt 200 fler i Sverige

– Det blir sämre – och det blir sämre snabbt. Det är inte så att man inte har koll på de här frågorna, men finns ingen överblick. Vi jobbar i jobbar i silos. Ingen ser riktigt till vad konsekvenserna blir av ett VA-nät som inte fungerar, el-brist eller vägar som inte bär och hur de påverkar varandra. Man gör inte den korsläsningen, säger Håkan Danielsson.

Några exempel på insikter från rapporten:

• Mest oroade är branschorganisationerna över Sveriges elförsörjning. 7 av 8 branschorganisationer upplever att det finns en oro i branschen för att elsystemen inte tas till vara på ett tillräckligt långsiktigt och hållbart sätt.

• Tre av fyra svenska kommuner saknar långsiktig och fullgod planering för hur investeringarna i vatten och avloppssystem ska finansieras i framtiden. Svenskt vatten bedömer investeringsbehovet till 23 miljarder kronor per år, vilket är 7 miljarder kronor mer än dagens investeringsnivå. 

I sin nya rapport som presenteras på ett webinarium på torsdag har WSP granskat åtta viktiga samhällstillgångar som i dag är allt mer sammankopplade och beroende av varandra. Rapporten bygger på intervjuer med representanter för flera av de branschorganisationer som arbetar med de här frågorna dagligen. Svaren visar att det finns stor oro för att inte tillräckligt mycket görs och att det är hög tid att ansvariga myndigheter sätter sig in i hur statusen ser ut för våra samhällsbärande funktioner och hur de påverkar varandra om de inte fungerar. 

Läs även: Hon är ny regionchef på WSP

– Den sammantagna bilden av detta visar att vi har utmaningar i samhället som heter duga. När jag träffar kolleger utomlands förmedlar jag bilden av Sverige som ett väldigt välfungerande land, men när man läser de 38 sidorna i den här rapporten så inser jag att den bilden inte är sann, säger Håkan Danielsson.

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev