Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Stora investeringar på Fortums största kraftverk

Publicerad: 11 september 2018, 13:59

Tidigare i år informerade Fortum om att det av arbetsmiljöskäl kommer byggas en ny tillfartstunnel och nya sugrörsluckor vid Krångede kraftverk.

En ny tillfartstunnel och nya sugrörsluckor ska förbättra arbetsmiljön genom att öka tillgängligheten till kraftstationen i Krångede för att underlätta service och underhåll.


Ämnen i artikeln:

FortumKrångede

Tidigare i år informerade Fortum om att det av arbetsmiljöskäl kommer byggas en ny tillfartstunnel och nya sugrörsluckor vid Krångede kraftverk. Genom bättre tillgänglighet vid service och underhåll kommer driften av vattenkraftverket, som är Fortums största, kunna ske mer effektivt än idag, skriver Fortum i ett pressmeddelande.

Under vecka 37 sker de första sprängningarna, vilket utgör startskottet för det komplexa tunnel- och bergbygget som beräknas vara klart 2020.

– Vattenkraften är en mycket viktig orsak till att Sverige har ett av världens bästa kraftsystem med 98% procent fossilfri produktion. Krångede kraftverk är det största vattenkraftverk vi har sett till produktion och det är viktigt att säkerställa att vi har den senaste tekniken på plats, liksom den bästa arbetsmiljön., säger Toni Kekkinen, chef för Fortums vattenkraft.

Krångede kraftverk, beläget vid Indalsälven mellan Östersund och Sundsvall, togs i drift på 1940-talet och är ett av Sveriges främsta vattenkraftsanläggningar. Det är också Fortums största kraftverk sett till produktion. Krångede kraftverk producerar under ett normalår motsvarande den totala elanvändningen i hela Jämtland, Dalarna, Gävleborg och Västmanland, drygt 1 680 GWh.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

FortumKrångede

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.