Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Storavtal för upprustning av Dalabanan

Publicerad: 2 november 2009, 10:47

Dalabanan ska rustas för 810 miljoner, detta för att kunna utöka trafiken.


Åtgärderna beräknas medföra en timmes förkortad restid på sträckan Uppsala-Borlänge, öka godstrafiken med cirka 20 procent och möjliggöra en utökad regionaltrafik på sträckan Uppsala-Sala.

Banverket, 14 kommuner, två regioner och en länsstyrelse har tecknat ett genomförandeavtal rörande kommande upprustningsåtgärder på Dalabanan. Satsningarna kommer att innebära stora kapacitetshöjningar för både person- och godstrafiken på banan.

Av den totala kostnaden, 810 miljoner kronor i 2009 års prisläge är 150 miljoner kronor finansierade genom länstransportplanerna, 160 miljoner ur Banverkets reinvesteringsmedel, 100 miljoner ur Banverkets nyinvesteringsmedel, 150 miljoner EU-medel samt 250 miljoner uttagna som brukaravgifter.

- Med brukaravgifter får vi möjlighet att på ett snabbare och mer effektivt sätt delfinansiera en nödvändig investering. I och med detta kommer projektet att få stå modell för liknande finansieringslösningar i framtiden, säger Banverkets generaldirektör Minoo Akhtarzand.

Brukaravgifterna innebär att en enkelresa mellan Borlänge och Stockholm kan bli 10-20 kronor dyrare.
Upprustningen av Dalabanan har redan inletts med planeringsarbete och beräknas vara färdig 2017.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.