Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Svenska bolag svala inför Fehmarn Bält

Publicerad: 11 oktober 2010, 13:34

50-miljardersprojektet för en dansktysk förbindelse närmar sig anbudsfasen.


Om två år byggstartar superprojektet för en fast förbindelse mellan Danmark och Tyskland över Fehmarn Bält.

Prislappen hamnar någonstans mellan 40 och 55 miljarder kronor beroende på vilken teknisk lösning man till slut väljer, snedkabelbro är något billigare och en sänktunnel något dyrare. Merparten av summan hamnar i knäet på den danska staten.

Förra sommaren sade den tyska förbundsdagen i Berlin ja till projektet vid ärendets andra behandling. Nu återstår snåriga rundor av plan- och tillståndsprocesserna samt en särskild skräddarsydd bygglag för projektet som ska klubbas i danska folketinget.

Men tanken är att alla tillstånd och beslut ska vara färdiga i början av 2012, parallellt med anbudsprocess och upphandling. Projektet skulle rent fysiskt kunna byggstarta i slutet av samma år och invigningen av förbindelsen är planerad till 2018.

Det svenska intresset att delta är dock ljumt. Både Danmark och Tyskland är lågprioriterade marknader för de svenska storbolagen just nu. När det gäller tung infrastruktur finns det jobb så det räcker på de befintliga hemmamarknaderna.

Varken hos Peab eller NCC finns i dagsläget några förberedelser för att lämna anbud. Skanska lämnar dock en liten brasklapp inför möjligheten att projektet skulle kunna komma att bestå av prefabricerade komponenter. Tillverkningen skulle då kunna ske på koncernens hemmamarknader i Sverige eller Polen.

– Vi har ännu inte tagit ställning till om vi är intresserade av projektet. Anbudsförfrågan kommer troligen ut under 2012, så vi har gott om tid att fundera, säger Per-Lennart Berg, presschef på Skanska Sverige.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.