söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Svenskar bygger snabbspår i Norge

Publicerad: 2 maj 2017, 09:26

Infranord bygger dubbelspår anpassat för 250 kilometer i timmen mellan Larvik och Porsgrunn i Norge.

Ämnen i artikeln:

infrastrukturjärnvägjärnvägsunderhåll

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


– Det som är spännande med detta projekt jämfört med många projekt i Sverige är att naturen är dramatisk och att det krävs många tekniskt avancerade lösningar i form av broar och tunnlar för att kunna dra en ny bansträckning, berättar Infranords platschef Peter Wistrand i ett pressmeddelande.

Infranord ansvarar för byggnationen av spår och kontaktledning i projektet Dubbelspår Farriseidet – Porsgrunn. Sträckan mellan Larvik och Porsgrunn ligger mittemellan Oslo och Kristiansand.

Efter en utvärdering gjord av dåvarande Jernbaneverket beslutades att det istället för enkelspår skulle byggas dubbelspår dimensionerat för hastigheter upp till 250 kilometer i timmen. Detta för att få en sammankoppling i framtiden med ny Sørlandsbane och möjlighet för godstrafik.

Projektet pågår cirka fem år och slutförs i september 2018. Den nya banan mellan Farriseidet och Porsgrunn blir 22,5 km lång och går över djupa dalar och genom höga fjäll. 15 kilometer av banan kommer att förläggas i sju tunnlar. Tio broar ska byggas liksom flera stora vallar längs det nya dubbelspåret. Restiden på sträckan kommer att förkortas med mer än 20 minuter.

Just nu pågår förarbeten och Infranord sätter upp master och gör förmontage. Spåret ska börja byggas i slutet av april, till sommaren kommer förberedande arbeten med kontaktledningen att utföras och kontakttråden dras till hösten när bägge spåren är lagda och spårriktade.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev