fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Sweco får utforma nya tunnelbanan

Publicerad: 22 oktober 2014, 13:12

Sweco får tunnelbaneuppdraget tillsammans med den spanska teknikkonsulten Typs. Foto: Jorges

"Det här är ett av Swecos genom tiderna största och mest komplexa uppdrag", säger Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige.

Ämnen i artikeln:

tunnelbanaSwecoinfrastrukturStockholm


Stockholms läns landsting har gett Sweco uppdraget att utreda och projektera Stockholms nya tunnelbana till Nacka. Den 11 kilometer långa bergtunneln kommer att gå under Saltsjön från Kungsträdgården till Nacka via Gullmarsplan. Att utforma fem nya stationer ingår dessutom i uppdraget.

– Ur ett tekniskt perspektiv är detta uppdrag något i särklass. Det blir den första tunnelbanan under Saltsjön, med en lång tunnel i berget och mycket djupt belägna stationer. Resultatet blir en minskad belastning på Slussen som knutpunkt, stationer med ett högt upptagningsområde i sydöstra Stockholm och en effektiv anslutning till T-centralen, säger Johan Dozzi, vd för Sweco Civil i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska utföras tillsammans med den spanska teknikkonsulten Typsa och värdet på uppdraget ligger på mellan 500 och 600 miljoner kronor. Tunnelbanan beräknas vara i drift 2025.

Tidigare har WSP fått i uppdrag att projektera den nya tunnelbanan till Arenastaden och trion Ramböll, White och Tyréns fått i uppdrag att projektera sträckan mellan Akalla och Barkarby Station.

Relaterade artiklar

Konsulttrio får stororder för ny tunnelbana

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev