Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Sweco vill bygga tågtunnel under Lund

Publicerad: 20 mars 2018, 14:45

Swecos vision visar att 20 hektar markyta kan frigöras mitt i Lund.

Foto: Sweco

En järnvägstunnel under Lund ger 200 000 kvadratmeter byggbar mark. Det föreslår Sweco i en vision.


Ämnen i artikeln:

LundSwecotågtunnel

Sweco presenterar i sin vision, Staden på spåren, en möjlig helhetslösning för infrastruktur och stadsbyggnad i Lund.

– Tågsträckan mellan Malmö och Lund är med sina drygt 460 tåg per dygn en av Sveriges mest trafikerade järnvägar. Swecos vision består av en ny station under jord samt en ombyggnad där järnvägsspåren i centrum förläggs i underjordiska tunnlar Därigenom försvinner barriären som idag klyver staden och spårområdet kan bebyggas med en stadsstruktur som knyter samman staden, säger Johanna Appelberg, Sweco, som är ansvarig för arbetsgruppen som tagit fram visionen.

Swecos vision visar att 20 hektar markyta kan frigöras mitt i stadskärnan, vilket är i linje med Lunds översiktsplan vars ambition är att bygga en tät, sammanhållen och modern stadsstruktur, skriver Sweco i ett pressmeddelande. Spårområdets yta motsvarar cirka 40 fotbollsplaner och möjliggör bostäder för omkring 2500 boende samt kontor, service och handel.

– Om nationella och regionala mål för ökad kollektivtrafik ska mötas mellan Malmö och Lund behöver antalet tåg per dygn mångdubblas. Det planerade stationsbygget i Lund är ett utmärkt initiativ, men det löser tyvärr inte flaskhalsproblematiken med den befintliga tvåspårslösningen söder om Lund C, vilket vi vill belysa med vår helhetslösning. Vi vill sätta stadens och järnvägens hållbara utveckling i ett nytt ljus som förhoppningsvis väcker fortsatt dialog kring utmaningar och möjligheter för Lund, säger Johanna Appelberg.

Sweco uppger att deras vision är framtagen i linje med FN:s globala mål för hållbar utveckling. I framtagandet av visionen har experter från Sweco medverkat inom arkitektur, stadsbyggnad, järnväg, trafikplanering, projektledning och tunnelbyggnad i samarbete med Gösta Ericson, IC-Consulenten. Ansvarig arkitekt för visionsarbetet är Claes Jansson, Sweco.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

LundSwecotågtunnel

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.