Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Tankesmedja kritisk till snabbtågen

Publicerad: 28 februari 2017, 09:46

Tankesmedjan Fores är tveksam till att bygga nya spår för höghastighetståg.

Foto: Elin Bennewitz

Den liberala tankesmedjan Fores har släppt en rapport om de planerade höghastighetstågen. Slutsatserna är att Trafikverkets kalkyler sannolikt överskattar nyttorna och underskattar kostnaderna.


Författare till rapporten från Fores är Åsa Hansson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet. Hon konstaterar att en höghastighetsjärnväg som förbinder Sveriges storstäder kan göra stor nytta, men ändå kosta mer än vad den är värd.

– Trafikverkets kalkyl överskattar sannolikt nyttorna och underskattar kostnaderna, vilket är vanligt för stora infrastrukturprojekt både i Sverige och internationellt. Det beror på att det råder stor osäkerhet men också på att det finns starka intressen bland de som gynnas av projektet att ta fram optimistiska kalkyler och driva på att projekt genomförs som bekostas av någon annan, nämligen skattekollektivet, säger Åsa Hansson i ett pressmeddelande.

Hon är också kritisk till förslaget att delfinansiera banan genom beskattning av ökade markvärden eftersom hennes bedömning är att de förväntade värdeökningarna är små i förhållande till kostnaderna. Dessutom varnar hon för att markvärdena kan sjunka på andra platser som inte får stationer.

Vill du läsa hela rapporten?

Fores har lanserat en webbsida om höghastighetstågen. Där kan du läsa mer om deras resonemang och ladda ner rapporten i sin helhet.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.