Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Tätningsmassa läcker ut från Norra länken

Publicerad: 2 december 2008, 09:49

Vid Ugglevikskällan, i Lill-Janskogen har tätningsmassa från Norra länken läckt ut. Vägverket försäkrar att det inte är farligt för människor, växter eller djur.


I en bäck längs med en gångväg vid Ugglevikskällan i Lill-Jansskogen syns spår av stelnad cement. Den har trängt upp från berget vid arbetet med Norra länken ett 15-tal meter under markytan.

Allt eftersom berget sprängs ut och tunnelrören läggs in injekteras berget med fingraderad cement för att undvika att tunneln dränerar bort grundvattnet där den drivs fram.

– Vi håller på att täta berget med vanlig cement, Portlandcement, som man även använder till annat. Det har varit så mycket sprickor att vattnet tagit med tätmassan ut, säger Lena Backe, biträdande projektledare för Norra länken hos Vägverket.

Tätningsmassan heter Rheocem 650/650 SR och är vanlig vid för- och efterinjektering i bergtunnlar. Medlet är stabiliserande, vattentätande och tränger lätt in i små sprickor.

Enligt Lena Backe är det första gången som läckage av det här slaget har skett från arbetet med Norra länken.

– Men det händer. Det är sådant man får räkna med. Vi är ute och tittar hela tiden och satte genast till åtgärder. Vi har minskat trycket när vi sprutar in och minskar även lite på mängden och så är vi mer uppmärksamma, säger Lena Backe.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.