Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Torstensson vi ha privat finansiering av infrastruktur

Publicerad: 4 september 2008, 20:01

Infrastrukturminister Åsa Torstensson ( c )är öppen för privat medfinansiering av infrastruktur. Men det ska vara rena pengar – några lån är hon inte intresserad av. Det framkom på ett seminarium på Näringsdepartementet på torsdagen.


- Jag är intresserad av att gå vidare med någon form av medfinansiering för att få effekt på ett snabbare sätt, sade Åsa Torstensson.

Det är direkta privata investeringar eller eventuellt finansiering via brukaravgifter som infrastrukturministern har i åtanke. Men Offentlig Privat Samverkanslösningar (OPS) av den modell som är vanlig i andra länder är inte aktuellt.

- Det vi pratar om är om det kommer in verkliga nya pengar, där företaget går in och gör en investering, som de sedan kan dra av, men inte lån, säger Åsa Torstensson, som berättar att det pågår ett lagstiftningsarbete kring detta.

Det finns ett stort intresse för privatfinansiering, främst från kommuner och regioner runt om i landet, som vill att nödvändiga infrastrukturprojekt ska komma igång snabbare.

Men när det gäller OPS-lösningar är det finansdepartementet som drar i bromsen. Som finansminister Anders Borg och företrädare för finansdepartementet tidigare uttryckt lånar staten alltid billigast själv. Generellt vill man inte binda upp pengar en längre tid och därmed bakbinda kommande regeringars handlingsutrymme.

Det närmaste OPS i Sverige idag är så kallade funktionsentreprenader, som provats med framgång bland annat på Norrortsleden utanför Stockholm.

Enligt Ann-Katrin Berggren, opolitisk tjänsteman på näringsdepartementet, som arbetar med den kommande infrastrukturpropositionen, kommer vissa skrivningar om funktionsentreprenader att finnas med.

Den 22 september lägger regeringen sin budgetproposition. I den slås ramarna för infrastruktursatsningarna fast och eventuellt anges några konkreta kommande satsningar.

Kort därefter läggs en särskild infrastrukturproposition. Åsa Torstensson talar om vikten av en närtidssatsning, att först åtgärda akuta behov för att undvika flaskhalsar, innan man blickar framåt, men säger samtidigt att infrastruktursatsningarnas tid är kommen.

- Nu har vi råd att göra satsningar och det är rätt läge för investeringar nu när konjunkturen viker, säger Åsa Torstensson.

När det gäller höghastighastighetsspår är ministern dock avvaktande. Det är för oklart vad de kostar.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.