Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Träbro i världsklass byggs i Skellefteå

Publicerad: 26 maj 2010, 12:03

Martinsons konstruerar, tillverkar och monterar en 130 meter lång gång- och cykelbro. Det blir Nordens längsta snedstagsbro.


I bron, vars totala vikt uppskattas till 270 ton, kommer sensorer att monteras för att samla mätdata. Mätningarna ska ge upphov till nya modeller och verktyg för att mäta prestanda och kvalitet på avancerade träkonstruktioner. Forskningen kommer att ske på Luleå Tekniska Universitet och SP Trätek och tack vare samverkan med forskningssamhället är bron delfinansierad av EU-medel. Skellefteå Kommun är beställare, och Ola Burström, ordförande i tekniska nämnden, säger att valet att bygga i trä är del av en långsiktig strategi.Mellan de 23 meter höga pylonparen kommer bron att ha en fri spännvidd som uppgår till hela 130 meter. Bron kommer i hög grad att prefabriceras i Martinsons träbrofabrik och transporteras därefter till montageplatsen förberedd för el, vatten och avlopp. Sveriges längsta snedstagsbro finns idag i Vaxholm, också den byggd av Martinsons. Den har en längd mellan pylontornen som uppgår till 90 meter. Träbron i Skellefteå ska vara färdig i november.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News