Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Träbro viktig del i bygget vid Norra station

Publicerad: 22 september 2010, 12:33

Under onsdagen lyftes den 183 meter långa limträbron på plats. Den blir en viktig tillfällig bro vid överdäckningen av järnväg och E4/E20 vid Norra stationsområdet i Stockholm.


Femtio lastbilstrailrar har under den senaste tiden levererat 2000 kubikmeter trä till brobygget vid Norra stationsområdet. Bron är enligt Svevias egna beräkningar en av norra Europas längsta träbro.


– Bron är beräknad att användas i tre år. Att valet fallit på limträ som material har delvis att göra med miljötänk. Den blir även lättare att montera ned och återanvända när arbetet är klart, förklarar Svevias platschef Janne Andersson.


Limträbron har levererats av företaget Moelven och uppförs av Svevia på uppdrag av Trafikverket. Brons längd ligger på 183 meter och har två körfält i vardera färdriktningen samt gång och cykelbana. Vägbanan levereras i sektioner och byggs ihop på plats. Gång- och cykelbanan har byggts ihop redan i fabriken och levereras i 27 meter långa delar med en vikt på mellan fem och sex ton per del. Bottenplattor och skivstöd har gjutits i betong och en del stöd är konstruerade som stålstöd. Farbanan är gjord av tvärspända limträbalkar.


– Limträ är ett väldigt gångbart material. Uppe på limträbalkarna lägger vi en isoleringsmatta, gjutasfalt och en toppbeläggning, säger Janne Andersson.


I april nästa år kommer träbron att ersätta Solnabron mellan Vasastan och Solna som trafikeras av 25 000 fordon per dygn i dagsläget. Solnabron kommer då att rivas och ge plats för en tunnel för järnvägen Värtabanan och biltrafiken på E4/E20. På överdäckningen kommer både bostäder och kontorslokaler att byggas.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.