Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Träd ska rena Sveriges hälsovådligaste gata

Publicerad: 24 mars 2010, 10:43

Stora hål kantar en gata som blivit beryktad för sin dåliga luft. Stockholms stad har satt spaden i jorden på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm.


Klas Sauter, projektledare, anläggningsavdelningen, trafikkontoret, Stockholms stad: vad händer just nu på Hornsgatan?
– Vi är i ett anbudsskede, det vill säga vi håller på att upphandla entreprenör för att kunna bygga i slutet av maj.

Hur ser planerna ut?
– Den sträckan av hela Hornsgatan som ska byggas om är uppdelad i fyra etapper som byggs om en i taget. Etapp 1, mellan Rosenlundsgatan och Ringvägen, en sträcka på 250 meter och med 24 meter gatubredd, ska få breddade trottoarer med en meter på varje sida. Det blir omsättning av kantsten, ny beläggning av betongplattor på gångbanor och ny asfalt i körbana. Sedan ska ett 40-tal träd planteras; 20 på varje sida med 11-14 meters mellanrum.

Men någon sänkning av hastigheten eller avledning av trafiken till närliggande gator blir det inte.

Kommer miljön på Hornsgatan att förbättras?
– Hornsgatan har ju bland de högsta partikelhalterna av alla gator i Sverige. Träden förmodas ta upp partiklar under vissa förhållanden.
Internationell forskning pågår och inom projekt Hornsgatan kommer för- och efterstudier att genomföras genom att mäta partiklar på etapp1, alltså sträckan Ringvägen-Rosenlundsgatan.

– Biltrafiken minskade med 20-30 procent under förra året. Jag vet inte om det beror på trängselavgifterna kan vara en bidragande orsak till detta. Från årsskiftet infördes ju även dubbdäcksförbud på Hornsgatan.

Vad ska breddningen av trottoarerna leda till?
– Förhoppningsvis blir luften bättre och det blir mer grönska. Dessutom ökad trivsamhet, och att behålla stadslivet.

Efter upprustningen. Den nya Hornsgatan har bland annat bredare trottoarer med träd och mer plats för gående och uteserveringar. Bild Sirjes arkitektur & design

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.