Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Trafikplats banar väg för nybygge

Publicerad: 21 augusti 2013, 08:56

I Almnäs mellan Södertälje och Nykvarn ska E20 få en ny trafikplats som öppnar upp för exploatering av över 1 000 hektar mark. Södertälje och Nykvarns kommun planerar för både verksamheter och bostäder inom området med arbetsnamnet Stockholm syd.


Trafikverket har upphandlat Svevia som totalentreprenör för den nya trafikplatsen i Almnäs. Uppdraget, som är värt 32,5 miljoner kronor, omfattar en justering av den befintliga vägens profil samt fyra nya påfarter till E20. Byggstart sker i september.

– Det är en totalentreprenad så även projektering ingår i uppdraget. Det arbetet pågår just nu, berättar Fredrik Lekström, arbetschef på Svevia.

Trafikplatsen ska stå klar i oktober 2014. Almnäsområdet ligger både i Nykvarns och i Södertälje kommun. Efter ett gemensamt visionsarbete som omfattade 1 800 hektar pågår nu planarbetet i båda kommunerna.

– En del av området i Nykvarns kommun, Mörby, är redan planlagt och bebyggt. Just nu pågår planarbetet för ytterligare cirka 100 hektar, det kan bli klart hösten 2014, säger Stefan Sköldén, mark- och exploateringsingenjör på Nykvarns kommun.

Urban Dahlberg, plan- och bygglovschef på Södertälje kommun, räknar med att de första detaljplanerna för det nya området ska vinna laga kraft 2015.

– Den nya motorvägsavfarten är en förutsättning för att området ska kunna utvecklas. Även närheten till Svealandsbanan, Södertälje hamn och Skavsta flygplats är intressant, säger Urban Dahlberg.

Området för verksamheter och industrier är totalt cirka1 000 hektar stort. Marken som kan bebyggas med bostäder omfattar ytterligare några hundra hektar. En stor del av marken ägs av de två kommunerna. Övriga markägare är bland annat Kilenkrysset, Peab och Fortifikationsverket.

De första byggetapperna i Södertälje kommun omfattar industrier och verksamheter i ett område som fram till 2005 disponerades av försvaret. Bostadsområdena ligger längre fram i tiden, cirka 15–20 år.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.