söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Trafikverket drar tillbaka upphandling: "Inte längre genomförbart"

Publicerad: 30 augusti 2023, 18:43

Foto: Mattias de Frumerie

Trafikverket har beslutat att avbryta den pågående upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg. Ökade kostnader har lett till att projektet saknar tillräcklig finansiering.

Ämnen i artikeln:

SvepetTrafikverketinfrastruktur

R


Sveriges första permanenta elväg är planerad att byggas längs E20 på sträckan Hallsberg – Örebro. Men den upphandling som har pågått under året har visat att de anbud som inkommit visat att projektets finansiering inte täcker kostnaderna för att kunna bygga ett komplett elvägssystem, inklusive elvägsteknik, kringtjänster samt betal- och accessystem. Nu avbryts upphandlingen.

– Det här är inte det scenario vi hade föreställt oss men det var ett nödvändigt beslut, säger biträdande chef för Trafikverkets elektrifieringsprogram Kenneth Natanaelsson i ett kommentar på myndighetens hemsida.

Läs även: Därför tvekar Trafikverket om elvägar

Eftersom elvägen är ett pilotprojekt har det inte funnits tidigare erfarenheter att dra nytta av. I kombination med det förändrade omvärldsläget med sämre materialtillgång och inflation, har de beräknade kostnaderna därför blivit avsevärt högre än förväntat.

– Vi såg att de anbud som kom in låg högt över den beräknade budgeten och att projektet inte längre skulle vara genomförbart, säger Kenneth Natanaelsson.

Även om upphandlingen avbryts så fortsätter ändå projektet, som nu går in i en analysfas för att undersöka hur kostnaderna kan reduceras.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev