Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Trafikverket lägger in hög BIM-växel

Publicerad: 17 oktober 2014, 05:46

Från och med nästa år kräver Trafikverket BIM (byggnadsinformationsmodellering) i alla nya investeringsprojekt. Verkets nya BIM-strategi ska leda till ökad produktivitet och driva på utvecklingen i anläggningsbranschen.


Ämnen i artikeln:

TrafikverketBIM

Från och med den 1 oktober gäller en ny BIM-strategi för Trafikverket.

– Vi har sett fördelarna med att få in BIM i våra investeringsprojekt. Vi vill gå från att vara ritningsorienterade till att vara objektsorienterade, säger Ann-Therése Albertsson, som leder arbetet med att införa BIM i Trafikverket.

Strategin innebär bland annat att verket från och med nästa år kommer att ställa tydliga krav på BIM i investeringsverksamheten redan i upphandlingsstadiet enligt en definierad lägsta nivå. På sikt är målet att verket ska hantera sina anläggningsdata med hjälp av BIM genom hela anläggningens livscykel.

Trafikverket är landets största beställare av anläggningsarbeten. Beslutet att införa krav på BIM kommer att påverka utvecklingen i hela anläggningsbranschen, tror Ann-Therése Albertsson.

– Det handlar om att få bättre ordning och reda på anläggningsinformationen i strukturerade modeller och att skapa en obruten informationskedja genom hela anläggningsprojektets gång, säger Ann-Therése Albertsson.

På Trafikverket ser man detta som en möjlighet att effektivisera anläggningsbranschen.

– Våra konsulter och en del entreprenörer ligger redan långt framme, men så länge vi inte ställer krav så får vi inte handlingarna i 3D. Nu driver vi utvecklingen framåt, säger hon.

I samband med att BIM-strategin införs ska 600 personer på Trafikverket utbildas i att använda BIM. Utbildningen hålls av Vianova Systems Sweden och drar i gång i början av nästa år. De flesta ska genomföra utbildningen under 2015.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

TrafikverketBIM

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.