lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Trafikverket: Pengarna räcker inte till för nya stambanor

Publicerad: 30 oktober 2020, 12:16

Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör. Foto: Mostphotos / Byggindustrin

Trafikverkets nya inriktningsunderlag för den långsiktiga infrastrukturplaneringen är klart. I underlaget slår Trafikverket fast att stora resurser måste avsättas till underhåll av befintlig infrastruktur, och att de nuvarande ekonomiska ramarna inte räcker till för nya stambanor.

Ämnen i artikeln:

infrastrukturprojektTrafikverketinfrastrukturjärnvägsunderhållväg

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Inriktningsunderlaget från Trafikverket är ett delmoment i utvecklingen av nästa nationella infrastrukturplan, som ska gälla 2022-2033. Den här gången omfattade uppdraget från regeringen även att ta ett mer långsiktigt grepp än vanligt, och därför redovisar Trafikverket samtidigt underlag för planperioden 2022-2037.

Läs mer: Minister vill se genusperspektiv i infrastrukturplanen.

I underlaget slår Trafikverket fast att en ökande befolkning och en växande ekonomi driver på efterfrågan på både person- och godstransporter. Därför slits vägar och spår ner i allt snabbare takt vilket gör att underhållsbehovet ökar. Även om stora infrastrukturinvesteringar kommer att bli färdiga under planperioden är de ett relativt litet tillskott jämfört med den infrastruktur som redan finns.

− Därför är det mest effektivt att först vårda den infrastrukturanläggning vi redan har, säger Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Trafikverket betonar också vikten av att göra insatser tidigt för att förhindra att ännu större underhållsåtgärder blir nödvändiga längre fram. 

− Underhåll i god tid lönar sig i längden, säger Lena Erixon i ett pressmeddelande.

Läs mer: Infrapengar fördelas om efter pandemin.

Trafikverket konstaterar samtidigt att det kommer att krävas hårda prioriteringar för att få pengarna att räcka till under den kommande planperioden. Den nuvarande ekonomiska planeringsramen räcker inte både för det nödvändiga underhållet och för att bygga ut stambanorna. Att de nya stambanorna finansieras utanför den nationella planen skulle lösa problemet, resonerar Lena Erixon.

− En finansiering av nya stambanor utanför nationell plan skulle möjliggöra en effektivare utbyggnad, samtidigt som det frigör utrymme för angelägna åtgärder, säger Lena Erixon i ett pressmeddelande.

Av inriktningsunderlaget framgår också att det krävs en omfattande elektrifiering av transportsektorn för att Sverige ska klara klimatmålen. Därför måste laddinfrastrukturen byggas ut. Eftersom utbyggnaden kommer att ta tid krävs också en ökad användning av biodrivmedel och en dämpning av vägtrafikökningen genom högre bränslepriser, enligt Trafikverket.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev