Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Trängseln på järnvägsspåren måste utredas

Publicerad: 5 Juni 2008, 09:35

Det är för trångt på landets järnvägsspår. Nu vill regeringen utreda hur effektiviteten kan höjas. Även resenärernas konsumentskydd ska bli bättre.


Banverket har fått i uppdrag att analysera hur bland annat avgifter kan användas för att prioritera mellan olika tåg.

- Vi vet alla att det är trångt på spåren därför måste vi ha verktyg som på ett rättvisande sätt kan prioritera mellan olika tågs önskemål om tid på banan. Med dagens beslut kommer vi att kunna öka kapaciteten på svensk järnväg vilket är till gagn både för pendlare, godstransportörer och för miljön, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Även den lokala och regionala kollektivtrafiken ska ses över i en separat utredning. Dagens lagstiftning har enligt Åsa Torstensson sin grund 30 år tillbaka i tiden. Nu behövs en ny lagstiftning som ska sätta resenärerna i fokus. Utredarna ska lämna förslag på hur tågpassagerarnas konsumentskydd kan stärkas.

- Ska Sverige lyckas med att sänka sina koldioxidutsläpp så behöver fler välja kollektiva färdmedel. En ny kollektivtrafikslagstiftning som sätter resenären i fokus är ett steg för att göra kollektivtrafiken mer attraktiv, säger Åsa Torstensson.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.