söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Tre olika domstolar synar Slussenplaner

Publicerad: 23 september 2013, 08:12

Den 27 september kommer mark- och miljööverdomstolens avgörande om hur bebyggelsen vid Slussen i Stockholm ska se ut. Det är det troligen mest kontroversiella av tre pågående mål om Slussen.

Ämnen i artikeln:

infrastruktur

Målet gäller bland annat fyra hus som enligt detaljplanen ska byggas framför det så kallade Glashuset, som i dag har strålande utsikt över stad och vatten. I december 2012 lyckades Glashusets ägare, Atrium Ljungberg, få detaljplanen underkänd i mark- och miljödomstolen.

Nu väntar målet på avgörande i högsta instans, mark- och miljööverdomstolen.

Stockholms stad och Atrium Ljungberg har gjort en överenskommelse där Atrium Ljungberg slipper betala hyra på sammanlagt 80 miljoner kronor. Samtidigt får Atrium Ljungberg köpa marken där de fyra husen ska byggas. Därmed har Atrium Ljungberg tagit tillbaka sitt klagomål.

Men en lång rad andra sak­ägare har gått samman för att stoppa detaljplanen och har anlitat advokatbyrån Stockholm Arbitration & Litigation Center. Argumenten mot detaljplanen handlar om allt från formella fel i planprocessen till områdets kulturella värden.

I ett annat mål står det nya bergrummet för SL:s bussar i centrum. Lokaltrafikens bussar ska få en ny stor terminal i stället för den som i dag ligger i anslutning till tunnelbanan.

Där det i dag finns en bensinstation insprängd i berget ska man spränga vidare för att få plats med bussarna. En grupp boende har överklagat detaljplanen och målet väntar på avgörande i mark och miljödomstolen, något som lär dröja månader.

Frågan kommer troligen att avgöras slutligt i högsta instans, alltså mark- och miljö­överdomstolen.

Slutligen finns det ett mål som handlar om hur själva slussen ska byggas om, bland annat för att mer vatten från Mälaren ska kunna rinna ut i Saltsjön. Det målet handlar inte om någon detaljplan och därmed inte om plan- och bygglagen. Det är ett vattenmål och kopplat till miljöbalken.

Även det målet avgörs i mark- och miljödomstolen där huvudförhandlingen börjar den 15 oktober. När domstolen kommer med ett avgörande är inte beslutat. Men även det målet kan mycket väl gå vidare till mark- och miljööverdomstolen.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev