söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Trots bristerna i VA-infrastrukturen – svenskarna sämst på att hushålla med vattnet

Publicerad: 5 juli 2021, 08:45

Sveriges VA-system har stora upprustningsbehov. Men även svenskarnas vattenvanor har förbättringspotential.

Foto: Mattias de Frumerie

Den svenska VA-infrastrukturen är i stort behov av upprustning. Samtidigt visar en kartläggning att svenskarna är bland de sämsta i Norden när det kommer till att hushålla med vattnet.

Ämnen i artikeln:

infrastrukturavloppVAVA-planVA-systemvatten och avloppVVS

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


För tredje året i rad har VVS-leverantören Grohe tagit fram sin undersökning ”Vattenbarometern” om vattenkonsumtionen i Sverige. Där framgår det att fler svenskar reflekterar över sin vattenförbrukning veckovis eller oftare än så, jämfört med i fjol. Det uppger en fjärdedel. Dessutom uppger lika många att de konsumerar vatten på ett hållbart sätt. Trots detta visar undersökningen att svenskarnas  dagliga vattenförbrukning är bland de högsta i Norden. 

Enligt en rapport från NCC och Svenskt vatten finns det stora brister i det svenska VA-nätet. Investeringsbehovet uppgår till 23 miljarder kronor per år. 

LÄS MER: ”Sveriges VA-system är en tickande bomb”

Fyra av tio svenskar uppger att de konsumerar vatten ansvarsfullt. Däremot är det färre som uppger att de anstränger sig dagligen för att minska konsumtionen. Endast en tredjedel uppger detta. 22 procent menar att de vill minska sin vattenkonsumtion, men inte vet hur. 

LISTA: Nio åtgärder för ett fungerande VA-system 

Trots den positiva trenden visar Vattenbarometern att svenskarna är bland de värsta i Norden. I storstäderna Stockholm och Göteborg konsumerar varje invånare i snitt 206 respektive 207 liter per dag. Vilket kan jämföras med  snittet för samtliga nordiska länder, 178 liter per person. 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev