söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Truckar byts mot tåg i Lindbäcks fabrik

Publicerad: 29 augusti 2017, 10:43

Olycksrisken minskar när tåg med egen tidtabell ska stå för materialleveranserna i Lindbäcks nya fabrik i Haraholmen.

Ämnen i artikeln:

Lindbäcks bygginfrastruktur

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Materialtransporterna från logistikcentret till elementtillverkningen i den nya fabriken på Haraholmen kommer att ske med tåg. AIT i Umeå står som leverantör.

– Tillsammans med AIT har vi tagit fram en lösning som kommer att minska truckkörningen i fabriken. Det gör arbetsmiljön säkrare men också logistiken effektivare, säger Lars Wallgren, ny logistikchef på Lindbäcks.

Det är skivmaterial och virke från ett logistikcenter som ska transporteras ut till vägg- och taktillverkningen. Materialet som körs ut kommer att ”kittas”, vilket innebär att det packas skräddarsytt för det vägg- eller takblock det ska användas till. Genom att göra detta reducerar vi arbetsbördan i produktionen vilket gör det möjligt att klara av den korta takttiden, skriver Lindbäcks i ett pressmeddelande. Enkelriktad trafik med tåget kommer att köra i truckgångarna. Dragtrucken är eldriven och flera dieseldrivna truckar kommer att ersättas.

– I första hand vill vi minska truckkörning i fabriken och minimera risken för eventuella skador. Men sedan handlar det också om att få in en tydlig takt i materialförsörjningen, som möjliggör för oss att se hur vi ligger till i förhållande till produktionen och att skapa en förutsägbar materialtransport. Vi kommer upptäcka avvikelser snabbt och därmed också se var vi behöver jobba med förbättringar, berättar Lars Wallgren.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev