söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Tunnelbanans kostnader skenar – de ska betala

Publicerad: 23 april 2021, 09:16

Stat, region och kommuner har kommit överens om hur de ökade kostnaderna för tunnelbaneutbyggnaden ska betalas. Foto: Region Stockholm

Utbyggnaden av Stockholms tunnelbana kommer att bli nio miljarder kronor dyrare än beräknat. Nu har stat, region och kommuner kommit överens om hur kostnaden ska fördelas.

Ämnen i artikeln:

tunnelbanainfrastrukturbyggpolitikPolitik

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


I 2013 års Stockholmsförhandling togs beslutet om att bygga ut tunnelbanan till Nacka med avgrening till Gullmarsplan, en ny linje till Arenastaden via Hagastaden och en utbyggnad av tunnelbanan från Akalla till Barkarby. De inblandade kommunerna åtog sig i förhandlingen att bygga 77 900 nya bostäder. Sedan dess har dock kostnadsbilden förändrats drastiskt. Det har visat sig att tunnelbanan blir 9,3 miljarder kronor dyrare än planerat, vilket har lett till nya förhandlingar.

LÄS MER: Tunnelbanan riskerar miljardsmäll – hela utbyggnaden kan hotas

Nu har parterna, som är den statliga förhandlingspersonen, Region Stockholm, Stockholms stad, Nacka kommun, Solna stad och Järfälla kommun, kommit överens om fördelningen:

• Staten kommer att bidra med fyra miljarder kronor. Dessa ska finansieras genom en utökning av lån som ska täckas med hjälp av intäkter från trängselskatten.

• Region Stockholm betalar tre miljarder kronor.

• Kommunerna betalar 2,3 miljarder kronor vardera.

LÄS MER: YIT om tunnelbanekontrakten: ”Vi är inte mätta ännu” 

– Det är glädjande att vi har nått en överenskommelse. Vi har kartlagt orsakerna till de ökade kostnaderna och konstaterar samtidigt att nyttorna också har blivit större. Med en överenskommelse befäster vi att en klimatvänlig kollektivtrafik och ett ökat bostadsbyggande är ett gemensamt intresse för staten, regionen och kommunerna, säger Catharina Håkansson Boman, ordförande i styrelserna för uppföljningen av storstadsavtalen, och regeringens förhandlingsperson, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: NCC får miljarduppdrag på gula linjen 

Överenskommelsen gäller under förutsättning att den godkänns av regeringen, och fastställs av beslutande församlingar i Region Stockholm, Stockholms stad, Nacka kommun, Solna stad och Järfälla kommun.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev