Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Tunnelbaneplaner kan bygga på glädjekalkyler

Publicerad: 19 november 2013, 08:56

Utbyggd tunnelbana för 26 miljarder kronor och 78 000 nya bostäder. Den överenskommelsen presenterades den 11 november. Lars Redtzer på Sveriges Byggindustrier är entusiastisk men varnar för att kostnaden kan springa iväg.


I början av året tillsatte regeringen de två förhandlingspersonerna HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman. Deras uppgift var att sy ihop en överenskommelse där kommuner i Stockholm åtar sig att bygga bostäder för att få ny tunnelbana.

Nu presenteras en princip­överenskommelse där nio nya tunnelbanestationer och 78 000 bostäder ska byggas.

Utbyggnaden av tunnelbanan beräknas kosta 19,5 miljarder kronor. Inklusive tunnelbanetåg, depåer och annat som behövs beräknas kostnaden till 25,7 miljarder kronor.

Lars Redtzer, ansvarig för infrastruktur på Sveriges Byggindustrier, säger:

– Det här är mycket glädjande. Men byggkostnaden för tunnelbana med nio stationer beräknas till 19,5 miljarder kronor. Citybanan, med två stationer, beräknas kosta nära 17 miljarder kronor. Vi får hoppas att siffrorna i tunnelbanekalkylen är realistiska, så att vi inte drabbas av en kraftfull kostnadschock. Det kan finnas anledning att varna för valfläsk.

Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 6 i Byggindustrin 37/2013 som är ute den 15 november. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Björn Dickson bjorn@byggindsutrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.