Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Tunneln genom Hallandsås ännu senare och dyrare

Publicerad: 10 oktober 2008, 14:08

Järnvägstunneln genom Hallandsås blir färdig först år 2015 istället för beräknade 2012. Den blir dessutom 800 miljoner kronor dyrare, meddelar Banverket.


Förseningen beror framförallt på komplicerade och oförutsägbara berg- och vattenförhållanden. Bland annat har tunnelborrmaskinen slitits mer än beräknat.

– Byggmetoden fungerar bra och vi klarar de svåra tekniska utmaningarna och de höga miljökraven i projektet. Men vi klarar inte att hålla tid- och kostnadsramen, säger Lotta Brändström, chef för Banverkets Investeringsdivision i ett pressmeddelande.

Banverket har därför gjort en överenskommelse med entreprenören Skanska-Vinci om att dela på ansvaret för förseningen och justera kontraktet för färdigställande av projektet.

Projektet startades om 2004 efter sju års byggstopp. För att klara miljö- och kvalitetskraven valdes en byggmetod med tunnelborrmaskin och tätande betonginklädnad.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.