tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Två konkurrerade om broreparation för nära 100 miljoner

Publicerad: 15 mars 2023, 08:08

Smögenbron ska repareras av Svevia under de kommande tre åren.

Foto: Viktor Holm

Svevia får uppdraget av Trafikverket att reparera Smögenbron. Arbetet utförs för att den mer än 50 år gamla bron ska kunna fortsätta trafikeras av pendlare och turister. Mellan de två anbuden i upphandlingen skilde det sig cirka 60 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

SveviaTrafikverketinfrastrukturväg

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Under de närmaste åren ska Svevia utföra omfattande broreparationer på Smögenbron – en 400 meter lång betongbro som knyter ihop ön Smögen med Kungshamn på fastlandet i västkustkommunen Sotenäs. Renoveringsbehovet är stort på bron som färdigställdes 1970.

Läs även: Vinnarna i Trafikverkets största upphandlingar

– Bron är sliten och det är flera delar på konstruktionen som behöver renoveras. Hela projektet är fördelat över tre år och ska vara klart i slutet 2025, säger Svevias projektchef Tommy Källman, Svevia i ett pressmeddelande.

Två anbud i upphandlingen

I upphandlingen, där kontrakt tilldelades under 2022, var det två entreprenörer som lämnade anbud:

1. Svevia (98 497 000 kronor)

2. DAB Group (164 821 968 kronor)

Det första året kommer arbetet framför allt att handla om att förstärka och renovera bropelare samt konstruktionen som finns under brons vägbana.

Läs även: Projektet som alla de största byggbolagen ville ta – vi listar anbuden i fem svenska brobyggen

År två utförs kantbalksbyte på brons ena sida och ett nytt broräcke sätts upp. År tre utförs samma arbete på den andra sidan av bron. Uppdraget omfattar även ny belysning, ny asfalt, suicidskydd samt upprustning av brons gång- och cykelbana.

– Varje år måste vi anpassa oss inför semesterveckorna. Anledningen är att då är trafikbelastningen på bron nästan fyra gånger så hög jämfört med en vanlig tisdag i oktober. Planen är att den turisttäta sommartrafiken ska kunna använda bron som vanligt. Däremot kommer trafiken att påverkas under vår och vintersäsongen genom att bara halva bron är öppen och hastigheterna kommer att sänkas, säger Tommy Källman.

Läs även: Hisingsbron, Lidingöbron, Skurubron: Här är alla anbud i Sveriges största brobyggen

Reparationen av Smögenbron ska vara klart i slutet 2025. Projektet utförs på uppdrag av Trafikverket. Kontraktet är värt cirka 98 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev