Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Tyskland vill ha bro över Fehmarn bält

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Den nya tyska regeringskoalitionen vill förverkliga planerna på en fast förbindelse över Fehmarn bält. Därmed bekräftas den överenskommelse som den förra regeringen slöt med Danmark förra sommaren.

Det är formuleringen "vi vill främja offentliga privata partnerskap (OPP) och därför gå in för ett förverkligande av Fehmarn Bält-förbindelsen som ett internationellt OPP-projekt" i den nya regeringsförklaringen som nu får det danska näringslivet att jubla, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Den fasta förbindelsen mellan Rödby och Puttgarden kommer sannolikt att bli en 19 kilometer lång bro med fyrafälts motorväg samt två järnvägsspår för höghastighetståg. Kostnaden är beräknad till omkring 39 miljarder svenska kronor exklusive landanslutningarna på båda sidor. Förhoppningarna är att bygget kan påbörjas 2008 för att stå klart 2015. Bron kommer att korta restiden från Malmö/Köpenhamn till Hamburg med omkring en timme.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.