Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Tystare gator med bullerdämpad asfalt

Publicerad: 3 November 2008, 14:20

Försöket med den bullerdämpande asfalten Viacodrän, utvecklad av NCC Roads, på Spångavägen i Bromma och Renstiernas gata på Södermalm i Stockholm har minskat bullret med fem decibel, enligt Stockholms stadsbullermätningar.


– Mätningarna visar nu att vi uppnått vårt mål och att bullret minskat med fem decibel på Spångavägen och Renstiernas gata, säger Nils Ulmgren.

Den är den bästa ljuddämpningen man kan få på stadsgator, utan att lägga ett tjockare lager, enligt Nils Ulmgren.

NCC ska sköta driften av de båda testgatorna under fem år. Därefter ska försöket utvärderas och vägas mot kostnaderna, enligt Christer Rosenblad, projektledare på trafikkontoret i Stockholm.

Viacodrän har mindre stenstorlek och mer hålrum som absorberar ljudet än vanlig asfalt. Hittills har asfalten mest anlagts på motorvägar, men den passar även på sträckor där det inte fungerar med bullerplank, enligt NCC.

Problemet är att Viacodrän är dyrare både att tillverka och att lägga. Christer Rosenblad uppskattar kostnaderna till 2,5 -3 gånger mer än för vanlig asfalt.

¬– Det är väsentligt dyrare. Den måste skötas på ett speciellt sätt och den håller sämre än annan asfalt. Bland annat måste beläggningen spolas och sugas för att bibehålla den bullerdämpande effekten så länge som möjligt, säger Christer Rosenblad.

De andra stora beläggningsföretagen, Peab och Skanska har också bullerreducerande beläggningar.

NOMI MELIN LUNDGREN

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.