Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Undervattenstunnel på Färöarna invigd

Publicerad: 21 december 2020, 09:29

Från vänster: Den färöiska finans- och transportministern Jørgen Niclassen klipper bandet och öppnar Eysturoy-tunneln tillsammans med borgmästare Annika Olsen i Tórshavn, längst till vänster vd Teitur Samuelsen. Foto: NCC / Ólavur Fredriksen

I lördags invigdes Eysturoy-tunneln på Färöarna. NCC har byggt den 11,2 kilometer långa långa tunneln som knyter samman öarna under havet.

Ämnen i artikeln:

infrastrukturprojektNCCinfrastruktur

NML

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Eysturoy-tunneln började byggas i januari 2017 och är en del i en omfattande infrastruktursatsning att knyta samman olika städer på Färöarna. Hela projektet omfattar två tunnlar och en rondell under havsnivån.

Atlantens första rondell under havsnivån invigdes den 19 december. Foto: NCC/Ólavur Fredriksen

Ny är den första av de två tunnlarna, Eysturoy-tunneln, färdig. Vid dess lägsta punkt ligger tunneln 187 meter under havsytan och i tunneln finns också Atlantens första och enda rondell under havsytan. När tunneln nu öppnas för trafik knyts huvudstaden Tórshavn samman med båda sidor av Skálafjørður-fjorden.

Tunnelns lägsta punkt ligger tunneln 187 meter under havsytan. Foto: NCC/Ólavur Fredriksen

– Denna tunnel är väldigt viktig då den knyter samhället, näringslivet och invånarna på Färöarna närmare varandra, säger Teitur Samuelsen, vd på beställaren EST i ett pressmeddelande. 

Etapp två redan i gång

NCC är redan i gång med den andra delen av projektet på Färöarna; byggandet av den 10,8 kilometer långa Sandoy-tunneln som går mellan Gamlarætt på Streymoy till Traðardalur på Sandoy. Denna tunnel beräknas bli klar 2023.

Tunnelprojektet är Färöarnas största infrastrukturprojekt någonsin.

Här kan du testköra i Eysturoy-tunneln. 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev