Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Uppsala inför flexibla p-tal

Publicerad: 27 oktober 2016, 10:53

Bild 1/2  Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Foto: Uppsala kommun

Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala har beslutat om nya, flexibla parkeringstal i samband med nybyggen. Genom att satsa på till exempel bilpool och lånecyklar kan byggarna få tillstånd att bygga upp till 25 procent färre parkeringsplatser.


Ämnen i artikeln:

UppsalaP-tal

Uppsalas gamla parkeringstal krävde 0,8 nya parkeringsplatser per nybyggd lägenhet större än 46 kvadratmeter. För mindre lägenheter var kravet 0,2 parkeringsplatser per lägenhet.

Det nya systemet är betydligt mer flexibelt. Byggföretag som till exempel erbjuder bilpool, kollektivtrafikkort och lånecyklar eller underlättar för cykelparkering kan efter dialog med kommunen få tillstånd bygga upp till 25 procent färre parkeringsplatser än tidigare.

De senaste åren har många kommuner sett över sina p-tal. Systemet med ett fast p-tal i hela kommunen är inspirerat av USA:s stadsplanering på 1950-talet och många menar att det är föråldrat.

Läs mer: Flexibla parkeringsnormer kan ge fler bostäder.

Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden, berättade på en pressträff att syftet med de nya parkeringstalen är att Uppsalabornas bilberoende ska minska. Därför ska byggföretag som tar initiativ till att minska bilberoendet ha fördel av det.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

UppsalaP-tal

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.